Vermijd ik de pijn of verbind ik me ermee?

Ik bonzichtbare-helpende-handenen in contact gekomen met mijn allerbelangrijkste drijfveer in het leven: bijdragen aan een meer afgestemde wereld. Het gebeurde tijdens een driedaagse training, ‘werken aan je mindset’. Door het doen van opdrachten werden we uitgenodigd om uit onze comfortzone te stappen. Tijdens de training werd plotseling een van de cursisten onverwacht uit de zaal weggeleid. Het was de vrouw met wie ik meteen vanaf het begin een diepe verbinding had gevoeld, mede doordat wij dertig jaar geleden samen in de klas op de middelbare school hadden gezeten en elkaar hier ineens weer tegenkwamen. Ik kon niet meteen plaatsen waarom ze zo opeens wegging. Wat bleek…haar moeder was onverwachts overleden en daarom bracht iemand van de organisatie haar naar huis.

Spontane groepsmeditatie

Een van de deelnemers, een mindfullness-trainster, nodigde ons spontaan uit samen een meditatie te doen voor de overleden moeder en haar dochter. Dat bracht een ongekende, sterk voelbare hartsverbinding teweeg. De liefdevolle aandacht en afstemming die wij als groep creëerden, maakte dat ik juist ook heel goed kon ervaren wat het betekent om niet afgestemd te zijn. En de pijn kon voelen die dat teweegbrengt bij mensen. Een intens verdriet dat groter was dan mijzelf raasde door mij heen. Klanken van innerlijke pijn slaakte ik uit, het was alsof het de aarde zelf was die zich met mij verbond en met me sprak, het was allesomvattend. Het voelde bestemd, bevrijdend en helend. Ik kon het niet bevatten en mijn sluizen stonden voor de rest van de dag open.

Het kwartje valt

 Vandaag, tijdens mijn natuurwandeling, valt het kwartje. De hartverscheurende pijn komt boven die ik heb ervaren als meisje van dertien, toen mijn ouders uit elkaar gingen. De jaren daarna van onafgestemd zijn, ieder voor zich in zijn overlevingsstand. Ik dacht die pijn nu toch wel te kennen, maar een nieuwe laag wordt aangeboord. Het uit de weg gaan van de pijn maakte haar juist groter, het me ermee verbinden werkt bevrijdend.

Ik zie mezelf als een instrument van de liefde, gestemd en bestemd voor afstemming in de wereld. Ik wil mensen helpen weer in contact te komen met de allesomvattende, altijd aanwezige levensstroom. Een muziekinstrument moet regelmatig gestemd worden. Zo is het ook met mensen. Een ieder heeft zijn unieke klank, lichaamsresonantie, energie, stemming, bestemming!
Regelmatig stilstaan om na te gaan of je nog in afstemming leeft, is heel erg nodig. Je laten masseren, een wandeling maken of iets andereiger-met-vis-previewrs doen wat je in verbinding brengt met wat er in je leeft, is een liefdevol gebaar voor jezelf . En de dingen zie zich dan kunnen openbaren….
het blijft mij verwonderen.

En wie kom ik tegen op mijn pad? Een reiger die ter plekke een vis vangt, familie zwaan die trots en aanwezig door het water waadt, en een liefdevol stralend echtpaar op hun surfplank met peddel. Een gelukzalige begroeting heen en weer. Dankbaar vervolg ik mijn weg.

Comments are closed.