Stress, moe? Dit kan jou helpen!

Wat is voor jou belangrijk in 2018 en wat zal dit jaar je gaan brengen? Ik wens je van harte toe dat je jouw dromen kunt laten uitkomen en dat je je goed voelt bij alles wat je onderneemt!

Het ligt aan je hormonen
Je goed voelen, of juist niet. Wist je dat dat voor een belangrijk deel bepaald wordt door je hormonen? Ze spelen een grote rol bij hoe je in je vel zit. Neem bijvoorbeeld cortisol. Dit “stresshormoon” komt vrij in noodsituaties. Moet je reageren op gevaar, dan maken je bijnieren er direct een flinke hoeveelheid van aan. Zo krijgen je hersenen snel extra suiker en zuurstof en ben je meteen heel alert. Dit is heel effectief in geval van nood.

Heb je last van stress?
Maar er is één probleem: je lichaam kan geen onderscheid maken tussen acuut gevaar en andere spanningen. Sta je bijvoorbeeld onder druk op je werk, ben je steeds aan het piekeren, heb je zorgen? Dan blijft er voortdurend veel cortisol vrijkomen. Langdurige periodes van stress zijn niet goed voor je.
Je lichaam raakt uitgeput door de overvloed aan stresshormonen.
Je kunt bij jezelf nagaan of jij ook continu (te)veel cortisol aanmaakt. Let eens op of je spanning ervaart in de volgende aandachtsgebieden:

  1. Gezicht. Je lijf “denkt” dat het gevaar moet detecteren, dus het spant de spieren rond ogen, oren en kaken voortdurend aan.
  2. Schouders en nek. De spieren in dit gebied zijn verkrampt, je systeem zet zich als het ware de hele tijd schrap.
  3. Maag. Je bent klaar om te “vluchten of vechten” en maakt extra maagsappen aan voor een snelle vertering van wat er nog is. Je eetlust wordt onderdrukt.
  4. Longen. Je ademhaling is oppervlakkiger bij gevaar, omdat je lijf direct wil kunnen reageren. Te diep ademhalen zou voor teveel ontspanning zorgen.
  5. Lage rug. Je staat continu “in de startblokken”.
Oxytocine, het wonderhormoon
Stress is dus een veroorzaker van verkramping en pijn. Maar de  natuur heeft gelukkig een wondermiddel bedacht als tegenwicht: oxytocine. Dit stofje helpt de waarden van stresshormonen verlagen. De spanning in je spieren neemt af, je bloeddruk daalt en je gaat je rustig en tevreden voelen. Daarom wordt oxytocine wel het “gelukshormoon” genoemd.
Aanraken is een levensbehoefte
Oxytocine komt in grote hoeveelheden vrij bij liefdevolle, respectvolle aanraking. Denk aan een moeder die haar kind tot rust brengt door het te strelen, aan de knuffel van een dierbare, of de zachte aanraking van een geliefde. En ook holistische massage werkt expliciet met deze helende kracht van de aanraking.Holistische massage
Door je op respectvolle en bewuste wijze aan te raken en te masseren, beïnvloed ik als holistisch massagetherapeut subtiel jouw hormoonhuishouding. De cortisolwaarden in je bloed gaan omlaag en de oxytocineaanmaak gaat omhoog. Daarom wordt een eerste behandeling meestal direct als zeer helend ervaren. En er gebeurt nog veel meer: door de aanraking ga je je niet alleen ontspannen, je word je ook bewust van wat jou emotioneel en mentaal bezighoudt. De behandeling helpt je de link leggen tussen de stressgebieden in je lijf en de gedachten en gevoelens die met die spanning in verband staan. Daardoor kun je in je dagelijks leven beter in balans blijven.Mooi aanbod 
Ben jij al eens eerder bij mij geweest en wil je opnieuw de fijne effecten van een holistische massage ervaren? En weet jij daarnaast nog iemand anders die je een helende massage gunt, en die nieuw is bij Vathorst Massage? Dan heb ik een mooi aanbodjij én de nieuwe klant ontvangen allebei eenmalig 10 euro korting op een behandeling. Meld je/jullie aan via info@vathorstmassage.nl.

Stralende groet,

Fleur Span-Gaakeer
Vathorst Massage
Tijd nemen voor jezelf
Creëer balans en ervaar rust en ruimte
06-53160456
www.vathorstmassage.nl
https://www.facebook.com/www.vathorstmassage.nl

Comments are closed.